Kā izvēlēties piemērotāko karjeru?

Noteiktās karjeras izvēle ietekmē katra cilvēka dzīvi. Karjeras izvēle atstās ietekmi uz tavu dzīvesstilu, personību, ienākumiem un dažkārt pat hobijiem. Pēc vidusskolas vai augstskolas beigšanas daudzi saskarās ar šo baiso jautājumu: ‘’Ko darīt tālāk?’’. Cilvēki …

ka izveleties piemerotako karjeru

Noteiktās karjeras izvēle ietekmē katra cilvēka dzīvi. Karjeras izvēle atstās ietekmi uz tavu dzīvesstilu, personību, ienākumiem un dažkārt pat hobijiem. Pēc vidusskolas vai augstskolas beigšanas daudzi saskarās ar šo baiso jautājumu: ‘’Ko darīt tālāk?’’.

Cilvēki nolemj mainīt savu karjeru arī pēc tam, kad jau ir nostrādājuši noteiktā profesijā gadiem. Mēs esam izveidojuši šos 5 soļus, lai tev būtu vieglāk izvēlēties karjeru.

1. Izzini sevi- intereses, vērtības un personību

Šī visa izzināšana palīdzēs karjeras izvēlē vairāk, nekā domājat. Izzinot intereses, tās pielīdzini profesijas zināšanām. Nostādot savas vērtības, tās ņem vērā, lai darbs nebūtu pret tavām morālēm. Tava personība nāks palīgā kad būs jaizvēlās darba vide, tās ritms un temperaments.

Jautājumi uz kuriem atbildēt, lai noskaidrotu savas intereses

  • Ko man patika mācīties skolā?
  • Kādi ir mani hobiji, kas visvairāk padodās?
  • Man vairāk patīk strādāt garīgu vai fizisku darbu?
  • Ar ko man visvairāk patīk strādāt- cilvēkiem, dzīvniekiem, grāmatām, datiem?

Jautājumi uz kuriem atbildēt, lai apkopotu savas vērtības

  • Kas ir manas trīs svarīgākās vērtības dzīvē?
  • Kādas ir manas prioritātes viedojot savu nākotni?
  • Vai man patīk palīdzēt cilvēkiem, dzīvniekiem?
  • Vai es visvairāk novērtēju mierīgu vai aizraujošu dzīvi?

Jautājumi, uz kuriem atbildēt, lai izsprastu savu personību

  • Vai man patīk būt uzmanības centrā?
  • Kā es labāk strādāju- grupās vai viens?
  • Vai tu esi kreatīva persona vai tev labāk patīk paļauties uz zināšanām un rutīnu?

2. Pārdomā, kas tevi motivē

Motivācijas var būt dažādas. Tās var būt mantiskas, garīgas, saistītas ar personīgo izaugsmi un cilvēkiem. Piemērotai karjerai ir jāsaistās ar tavām motivācijām. Pārsvars karjeru neatbildīs visām tavām motivācijām, tādēļ arī tās ir jāsaliek prioritātes plauktiņos. 

Jautājumi uz kuriem atbildēt par motivāciju

  • Kādu algu tu vēlētos?
  • Vai tev ir svarīgi, ka darbam ir arī bezalgas ieguvumi?
  • Kas tev ir svarīgāk- kāpt pa karjeras kāpnēm, vai vienkārši nodrošināt ģimeni?
  • Vai vēlies darba/dzīves balansu vai arī sākumā 100% nodoties darbam?

3. Kādas ir tavas prasmes, zināšanas, talanti, stiprās puses?

Mēs katrs iemācāmies noteiktas prasmes, kas padodas labāk vai sliktāk. Meklējot piemērotāko karjeru ir jāapzinās, kas tev padodās vislābāk un ko tu es jau apguvis.

Konkrēta karjera pieprasīs konkrētas prasmes. Padomā par nozīmīgajām prasmēm, kuras esi ieguvis mācoties skolā, augstskolā, vai sertificētos kursos. Šīm prasmēm ir liela nozīme, jo tu nevari kļūt par programmētāju vai ārstu, ja neesi mācijīes šajās sfērās. Protams, ir iespējams tās iemācīties, bet tas prasīs noteiktu laiku un līdzekļus.

Ir prasmes, kuras iegūsti bez akadēmiskajām mācībām. Šīs prasmes ir- empātija, sapratne, sadarbošanās komandā, tava rīcība stresa situācijās, laika menedžaments un citas. Šīs prasmes ir saistītas ar tavu personību.

4. Izpēti, kādas profesijas šobrīd ir aktuālas

Ir svarīgi izpētīt aktuālās profesijas. Izvēloties pieprasītāku karjeru, ir lielāka iespēja, ka atrāk kāpsi pa karjares kāpnēm. BBC ir sastādījis visā pasaulē vispieprasītāko profesiju reitingu, lielu daļu no tām var attiecināt arī uz Latviju. Pasaule šobrīd digitalizējas, tādēļ IT speciālisti un digitālā mārketinga speciālisti noteikti būs aktuāli vēl ilgi. Izpētot šos aktuālos darbus, neaizmirsti par to, ka karjerai ir jāatbilst arī tavām prasībām.

Ja vēlies pats papētīt šobrīd aktuālākās profesijas, tad dodies uz darbu meklēšanas mājaslapām, piemēram, ‘’Linkedin’’. Šajā uz biznesu orientētajā interneta tīklā ir iespējams ne tikai izpētīt piedāvātos darbus, bet arī darbu piedāvātāju uzņēmumus un darbiniekus, kas ir liels pluss.

5. Noskaidro, kāda izglītība vai apmācības tev ir nepieciešamas

Katra karjera prasa noteiktu izglītību un/vai apmācības. Profesiju nepieciešamais izglītības līmenis var būt krasi atšķirīgs. Ārstiem tie var būt pat 12 gadi augstskolā, bet celtniekiem tikai prakstiskās apmācības. Noskaidro kāda izglītība un apmācības nepieciešamas tevis izvēlētajai karjeras attīstībai.

Esi izvēlējies karjeru, kurai tev jau ir nepieciešamā izglītība. Tomēr tev trūkst prasmes, kā vadība, tad iesakām iziet kursus. Ir daudz dažādu kursu, kuri ir pieejami internetā. Dažkārt interneta kursi mēdz būt bezmaksas. 


Ja tev ir gan nepieciešamā izglītība, gan prasmes, bet vēlprojām šaubies par profesiju, dodies praksē. Tajā ir iespējams izmēģināt jauno karjeru. Nenoliedzami prakse ir iespēja iegūt reālu darba pieredzi noteiktajā jomā un papildināt savu CV. Tev jau ir plašs CV, bet sapņu karjera nav sākusies?Uzzini padomus kvalitatīvākam CV- Kā uzrakstīt labu CV? Daudzi jaunie speciālisti darba tirgū atduras pret atraidījumiem, jo to CV ir pārāk īsi. Pierādi sevi un sāc savu jauno karjeru.

Veiksmi karjeras plānu sasniegšanā! Šajā rakstā lasi par darba meklēšanu.

Leave a Comment