Kāpēc mums biežāk jāsmaida?

Lai kur mēs pasaulē arī dotos, smaidu kā zīmi atpazīs ik viens. Tam var būt arī dažādas izpausmes ; tas var būt aicinošs un pateicīgs, draudzīgs un pārsteiguma pilns. Smaids ir viena maza grimase, kas …

Lai kur mēs pasaulē arī dotos, smaidu kā zīmi atpazīs ik viens. Tam var būt arī dažādas izpausmes ; tas var būt aicinošs un pateicīgs, draudzīgs un pārsteiguma pilns. Smaids ir viena maza grimase, kas izteiks visu.

Smaids nemaz nav tik vienkāršs kā maza darbība. Smaidīšanas procesā notiek daudz dažādu darbību, piemēram, savelkas muskuļi, veidojas grimase, izstiepjas un saraujas āda. Šie visi mazie procesi ir tikai ārējā čaula.

Smaida zinātne

Smaids slēpjas arī smadzenēs un pašā centrā atrodams pati galvenā viela- dopamīns. Dopamīns ir neirotransmitera veids. To veido ķermenis un  nervu sistēma to izmanto, lai nosūtītu ziņojumus starp nervu šūnām. Tāpēc to dažreiz sauc par kurjeru.

Dopamīns ir atbildīgs par to, kā mēs jūtam prieku. Tas arī palīdz mums censties, koncentrēties un atrast lietas interesantas. Tam ir nozīme arī mūsu kustību kontrolē.

Smaidīšana aktivizē sīkas molekulas mūsu smadzenēs, kas paredzētas, lai atvairītu ikdienas stresu. Arī tad, kad mēs smaidām, mūsu smadzenes atbrīvo dopamīnu, endorfīnus un serotonīnu. Šie neirotransmiteri ir saistīti ar mūsu trauksmes pazemināšanu un laimes sajūtas palielināšanos. Šis dabiskais, labi jūtamais ķīmiskais kokteilis, ko pasniedz mūsu smadzenes, palīdz justies laimīgākam un mierīgākam. Tas var pat pazemināt mūsu sirdsdarbības ātrumu un asinsspiedienu.

Smiekli ir lipīgi

Mums ir sapratne, ka parasti smaids sākas no  cita cilvēka smaida un tā bieži vien arī ir. Pašreizējie pētījumi liecina, ka smiekli ir lipīgi. Tie uzlabo, ne tikai mūsu, bet arī visu pārējo cilvēku noskaņojumu.

Smaids ir arī kaut kas tāds, ko ir viegli nodot tālāk, līdzīgi kā žāvāšanās. Mūsu smadzenes automātiski pamana un interpretē citu cilvēku sejas izteiksmes, un dažreiz mēs pat varam tās atdarināt. Tas nozīmē, ka mēs varam pamanīt kāda cita smaidu un neapzināti smaidīt paši.

To var visspilgtāk pamanīt brīžos, kad kāds istabā ir pateicis, viņuprāt, amizantu joku, bet mēs esam sākuši smieties, jo to dara pārējie, pat ja pats joks nav  bijis mums interesējošs.

Smaids mūs padara skaistākus

Saskaņā ar dažādiem pētījumiem, smaidīšana liek cilvēkiem izskatīties veselīgākiem un pievilcīgākiem nekā pareizais svars vai pat grima valkāšana. Pētnieki atklāja, ka cilvēki, kuru sejas grimases šķita jautras, tika vērtēti kā tādi, kuriem ir labāka veselība nekā tiem, kuri šķita bēdīgi.

Viens ir skaidrs – cilvēkus piesaista tie, kas vairāk smaida! Smaidīgi cilvēki izstaro arī uzticību un rada lielāku vēlmi ar viņiem iepazīties. Šis triks būs noderīgs darba intervijās, pasākumos, kur neviens apkārt nav pazīstams un pat pirmajā randiņā.

Piespiedus smaids

Dzīvē ne reti eksistē situācijas, kurās mūsu sagaida problēmas. Un pats pēdējais, ko vēlamies ir, lai kāds mums saka : “Pasmaidi! “. Tas nav visvairāk cerētais padoms, bet tajā brīdī mums ir jāatceras, ka tieši tas varētu būt labākais padoms.

Zinātne ir parādījusi, ka pat piespiedu smaidīšana var pacelt garastāvokli un samazināt stresu. Smaidīšana var apmānīt jūsu smadzenes, lai ticētu, ka esat laimīgs, kas pēc tam var veicināt patiesas laimes sajūtas. Kad mēs smaidām, smadzenes pamana muskuļu darbību un pieņem, ka notiek kaut kas laimīgs un labs. Mūsu grimase ir apmuļķojusi smadzenes!

Nav tā, ka mēs varētu pārspēt savu stresu uz visiem laikiem, bet mēs varam mēģināt no tā izvairīties. Smaidīšana palīdz novērst to, ka mēs izskatāmies noguruši un nomākti. Bet tas arī var palīdzēt samazināt stresu. Kad esat stresā, mēģiniet nedaudz smaidīt sejā. Tas var palīdzēt uzlabot spēju pārvaldīt stresu

Smaidīt ir veselīgi

Kas to būtu domājis, ka smaidīt ir veselīgi? Saskaņā ar dažiem pētījumiem smaidīšana var pazemināt asinsspiedienu un sirdsdarbības ātrumu. Tas ir svarīgi, jo augsts asinsspiediens ir galvenais sirds slimību cēlonis.

Kā jau iepriekš minētie pētījumi arī parādīja, ka smaidīšana var samazināt stresu. Stress ir izplatīts imūnsistēmas inhibitors, tāpēc zemāks asinsspiediens nozīmē mazāk slimību.

Vispasaules smaida diena

Oktobra pirmā piektdiena vienmēr ir rezervēta Vispasaules smaida dienai. Tai ir interesanta izcelsme. Šī diena ir tapusi par godu amerikāņu māksliniekam Harvey Ball, kurš ir pirmais cilvēks, kas radīja “smiley face” ikonu, kas nu jau pasaulē ir kļuvis par vienu atpazīstamākajām zīmēm.

Smaida dienu katrs var svinēt pēc savas interpretācijas, piemēram :

  • Izdalīt paša zīmētās kartiņas draugiem un tuviniekiem ;
  • Pavadīt dienu atceroties visu, kas licis dzīvē smaidīt ;
  • Palīdzēt patvērumiem, pieteiktiesbrīvprātīgo darbos ;
  • Ziedot naudu dažādām akcijām  ;
  • Sameklēt savas mīļākās anekdotes un piespraust tos pie sienām vai ledusskapja.

Ceram, ka Jums patika šis raksts un ja vēlaties turpināt lasīt par citiem ieteikumiem stiprākai veselībai, iesakām mūsu rakstu Rotaļlietas stresa noņemšanai.

Leave a Comment